Is deze mail niet goed leesbaar? Surf dan naar de online versie.
 
 

RTC NIEUWSBRIEF > FEBRUARI 2015

 
 
ALGEMEEN RTC
Besparingen RTC
 
IN THE SPOTLIGHT
RTC en Provincie West-Vlaanderen
 
ELEKTRICITEIT
Praktisch omgaan met machineveiligheid
 
KOELING & WARMTE
Nieuwe technologieën K&W ism VMC
 
 
VOEDING
Versnijdingsfilmpjes
 
AUTO
In the picture - Samenwerking Educam - onderwijs
 
BACKSTAGE
Bouw zelf je technische uitvinding
Beroepen en onderwijs aan zee
Masterclass
Indumation School Learn Tour 2015- Educatieve ontdekkingstocht voor technische scholieren
 
 
 

Ontdek alle RTC-activiteiten op www.rtcwestvlaanderen.be en het meeste recente nieuws op het snijvlak onderwijs & arbeidsmarkt op  !

 
 
 
ALGEMEEN RTC
Besparingen RTC
De huidige Vlaamse budgettaire context resulteert in een besparing van 42% op het RTC-budget vanaf 2015.  Dit heeft vanzelfsprekend ingrijpende gevolgen op de programmatie. 
 
Op vraag van het kabinet Crevits (onderwijs) werd ondertussen bekeken hoe we de engagementen in dit lopende schooljaar zoveel als mogelijk kunnen garanderen.  Wij werkten onze opleidingsdatabank bij zodat er bij ons en bij u geen misverstanden kunnen ontstaan over de planning. 
 
Een belangrijke wijziging met onmiddellijke ingang is dat de tussenkomst in vervoerskosten leerlingen niet langer wordt terugbetaald. Dit geldt voor alle opleidingen vanaf 23/02/2015 (na de krokusvakantie).
 
Vanaf het nieuwe schooljaar wordt in overleg met het kabinet, het departement onderwijs en de RTC’s bekeken hoe de nieuwe RTC-opdracht zal worden ingevuld. 
Hopend op uw begrip voor bovenstaande, blijven wij overtuigd van de samenwerking onderwijs-bedrijfsleven.
 
 
  
 
IN THE SPOTLIGHT
RTC en Provincie West-Vlaanderen

Op 27/01 was Gedeputeerde Dhr. Carl Vereecke te gast op ons netwerkevent in de Oude Melkerij te Gits.

Ondanks de aankondiging van de forse besparingen waar RTC vanaf dit jaar mee te maken heeft, was de toespraak van de Gedeputeerde bevoegd voor onderwijs positief en ondersteunend.

RTC, als regisseur op het snijvlak Onderwijs & Arbeidsmarkt wil deze kans graag grijpen om een toegevoegde waarde te bieden bij het Flankerend onderwijsbeleid te W-Vl.

Met de start van de Techniekpromotor wil RTC alle techniekprojecten in West-Vlaanderen verbinden en ernaar streven om een transparante en overzichtelijke communicatie te voeren. Dit naar alle technische secundaire scholen, basisscholen en bedrijven die ook overtuigd zijn dat Techniek toekomst biedt aan onze jongeren en vooral ook Sjiek is!
Meer info

 
  
 
ELEKTRICITEIT
Praktisch omgaan met machineveiligheid

Save the date! Op dinsdag 10 maart 2015 organiseert RTC ism Pilz, XiaK en Odisee een leerkrachtenopleiding "Praktisch omgaan met machineveiligheid". Leerkrachten elektriciteit/mechanica krijgen een introductie over een zeer interessante leerlingencursus door Odisee en komen te weten wat XiaK doet rond machineveiligheid.
Meer info en inschrijven

 
  
 
KOELING & WARMTE
Nieuwe technologieën K&W ism VMC

Schrijf opnieuw in voor de opleidingen ism Van Marcke College met als onderwerp verschillende nieuwe technologieën binnen sanitair en K&W, gaande van regenwaterrecuperatie over warmtepompen tot leidingtechnieken, ...
Meer info & inschrijven

 
  
 
VOEDING
Versnijdingsfilmpjes

RTC heeft in samenwerking met de Landsbond der beenhouwers, spekslagers en traiteurs van Belgë didactische filmjes rond het versnijden van vlees gemaakt. Bekijk dit nu. Echt een aanrader!

 
  
 
AUTO
In the picture - Samenwerking Educam - onderwijs

Educam wil de samenwerking met onderwijs en vorming in the picture zetten via een filmpje. Bekijk de video

 
  
 
BACKSTAGE
Bouw zelf je technische uitvinding

Tatyana Beloy daagt alle Vlaamse jongens en meisjes uit om zelf een technisch hoogstandje te bouwen of te ontwerpen. Ben je jonger dan 15? Doe dan mee, individueel of met jouw klas. De prijzenpot bedraagt ruim 2000 euro!

Je inzending moet Boetiek techniek 2015 bereiken voor 3 april. Meer info

 
BACKSTAGE
Beroepen en onderwijs aan zee

RESOC Oostende, Stad Oostende en Horizon Educatief slaan sinds enkele jaren de handen in elkaar voor het project beroepen en onderwijs aan zee.
Kinderen kan je niet vroeg genoeg laten genieten van technische vaardigheden. Aan de hand van de ontdekkingstoer in de week van 9/03 tot 13/03 en van 30/03 tot 3/04 wil men leerlingen uit het 5de leerjaar warm maken voor een opleiding en later een job in een vaktechnische richting. De leerlingen steken zelf de handen uit de mouwen en ontdekken hun talenten.

 
     
 
BACKSTAGE
Masterclass

Een unieke 2-daagse training voor leerkrachten. 

UNIZO Stichting Onderwijs & Ondernemen nodigt leerkrachten uit om deel te nemen aan de 2-daagse Masterclass Ondernemingszin. Doorheen de twee dagen word je als leerkracht geïnspireerd en krijg je concrete kapstokken om te vertalen naar je dagelijkse lespraktijk.
Meer info
 

 

 
BACKSTAGE
Indumation School Learn Tour 2015- Educatieve ontdekkingstocht voor technische scholieren
Van 6 tot en met 8 mei 2015 vindt INDUMATION.be 2015 plaats, de technologiebeurs voor Industriële Automatisering in de factory, process & infrastructure. Agoria Industrial Automation grijpt deze vakbeurs aan om studenten van het secundair onderwijs op een Automation ontdekkingstocht te sturen met de INDUMATION School Learn Tour. 
 
Naast het ontdekken van het aanbod op de beurs, krijgen de deelnemende groepen een of meerdere opdrachten uit te voeren op een stand van een deelnemend bedrijf. 
 
 
 
 
     
  
  RTC West-Vlaanderen
Streekhuis | Peter Benoitstraat 13 | 8800 Roeselare
Tel. 051/27 55 60 | Fax 051/27 55 51
info@rtcwestvlaanderen.be
www.rtcwestvlaanderen.be
Volg ons op facebook
 

Onze vorige nieuwsbrieven vindt u op onze website.
Stuur deze nieuwsbrief door naar uw collega�s. Via deze weg kan men zich ook inschrijven.
Wil je onze nieuwsbrief niet langer ontvangen, dan kan je je hier uitschrijven.

 

email-list